reishi

Reishi – grzyb witalny, który uzdrawia?

Artykuł sponsorowany napisany we współpracy z Biowen i Green Botanica 

Gorzki w smaku, z wyglądu dość niepozorny grzyb Reishi, jest uznawany za adaptogen. Oznacza to, że powoduje on po spożyciu pewną odpowiedź w organizmie, która sprawia, że możemy łatwiej przystosować się do aktualnych warunków, jakie panują. I nie chodzi o warunki pogodowe czy ekonomiczne, a właśnie te wpływające bezpośrednio na nasze zdrowie!

Znany jest pod nazwami takimi jak król leczniczych grzybów, grzyb długowieczności (Lingzhi w Chinach), lakownica żółtawa, grzyb nieśmiertelności i w końcu pod tą najbardziej popularną u nas japońską nazwą Reishi.

Znany z tradycyjnej medycyny chińskiej i tam bardzo ceniony, również obecnie jest niezwykle popularnym naturalnym “wzmacniaczem” ludzkiego organizmu. I jak się okazuje, współczesne badania potwierdzają moc Reishi w przypadku wielu schorzeń, a także uzasadniają stosowanie profilaktycznie. Jeśli zastanawiasz się jak działa lakownica żółtawa, co to jest i czy warto się nią zainteresować – czytaj dalej!

Znaczenie Reishi w medycynie chińskiej – koncepcja energii Qi

Energia Qi (czytaj: czi) w tradycyjnej medycynie chińskiej to przede wszystkim energia życiowa. Można ją określić też mianem witalności – zarówno ciała, jak i ducha. Chociaż energii życia nie możemy zobaczyć, a jedynie czuć, to już jej niedobory według medycyny chińskiej są łatwe do spostrzeżenia. To przede wszystkim różnego rodzaju choroby i zastoje w organizmie, które znacząco wpływają na samopoczucie i co ważne – długość życia! To stąd wzięło się określenie Reishi mianem grzyba długowieczności lub nieśmiertelności.

W medycynie chińskiej wpływa on na energię Qi, pomagając ją wzmocnić. A to szczególnie cenili tradycyjni chińscy medycy w przypadku chorób ducha – stanów depresyjnych czy lękowych, jak i chorób ciała – głównie tych wpływających na serce, wątrobę, nerki czy wszelkiego rodzaju nowotworów. W tych chorobach energia Qi jest zaburzona i wymaga wsparcia i wzmocnienia, by wyjść z choroby.

Wpływ Reishi na organizm człowieka

 W Chinach grzyby Reishi są uznawane za lek i są stosowane w przypadku wielu schorzeń i chorób. Jakie to choroby? Przede wszystkim wszelkiego rodzaju nowotwory, choroby zapalne, alergie, problemy z odpornością organizmu, choroby wątroby, nerek czy układu sercowo-naczyniowego, choroby związane z psychiką, astma.

Są też powszechnie stosowane jako środek przeciwstarzeniowy – uważa się, że Reishi hamują starzenie się organizmu i pozytywnie wpływają również na wygląd skóry. Ale czy to wszystko są potwierdzone właściwości grzybów Reishi? Sprawdźmy badania nad tymi grzybami.

Badania nad antynowotworowym działaniem Reishi 

Grzyby Reishi były testowane na przykład w badaniu nad ich wpływem w przypadku raka jajnika (1).. W tym wypadku pokazano, że Ganoderma lucidum hamuje wzrost komórek i zakłóca postęp cyklu komórkowego poprzez regulację w dół cykliny D1. Reishi sprawdzono również w badaniu dotyczącym raka piersi (2). Tutaj badania sugerują, że Ganoderma lucidum hamuje wzrost komórek raka piersi MDA-MB-231 poprzez modulację sygnalizacji Akt/NF-kappaB i może mieć potencjalne zastosowanie terapeutyczne w leczeniu raka piersi.

Brzmi obiecująco? Z kolei inne badanie dotyczące wyników stosowania Reishi w chorobach nowotworowych (3) mówi, że chociaż na razie nie ma wystarczających przesłanek, by stosować te grzyb Reishi na raka, to jednak G. lucidum można podawać jako alternatywę dla leczenia konwencjonalnego, biorąc pod uwagę jego potencjał zwiększania odpowiedzi nowotworu i stymulowania odporności gospodarza. Mimo to należy uważać na potencjalne skutki uboczne oraz przede wszystkim należy dalej badać potencjał tego grzyba.

Układ immunologiczny i Reishi – wsparcie odporności

Grzyb Reishi w medycynie chińskiej jest ceniony głównie za swoje właściwości wspierania odporności. Polisacharydy, w tym beta-glukany, w grzybie Reishi są substancjami aktywnymi, które są odpowiedzialne za to jakie ma Reishi właściwości. Badania (4) pokierowane olbrzymim zainteresowaniem grzybem Reishi, zostały nastawione w kierunku jego zastosowania jako żywności funkcjonalnej, nutraceutyków i nowoczesnej medycyny ze względu na szeroki zakres zastosowania w różnych chorobach, w tym jako immunomodulatory, środki przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne.

Polisacharydy G. lucidum wykazują właściwości immunomodulujące poprzez wzmaganie działania komórek prezentujących antygen, jednojądrzastego układu fagocytów oraz odporności humoralnej i komórkowej. Immunomodulatory i właściwości przeciwwirusowe jakie wykazuje grzyb Reishi mogą być potencjalnym źródłem przezwyciężenia obecnego wybuchu pandemii.

Regulacja poziomu cukru z pomocą Reishi?

W medycynie chińskiej grzyb Reishi funkcjonuje jako sposób na regulację poziomu cukru we krwi. Na ile to potwierdzone dla Reishi właściwości? Otóż okazuje się, że Reishi, czyli lakownica żółtawa, w testach na modelu zwierzęcym (5) , wykazuje działanie hipoglikemiczne, czyli obniża poziom cukru we krwi. To szczególnie obiecujące badanie dla osób z problemami z poziomem cukru we krwi. Dla stosowania, zamiast tradycyjnych leków wspierających regulację cukru we krwi, Reishi przeciwwskazania są jasne – nie wykonano dostatecznej liczby badań, a te przeprowadzone, zostały przetestowane wyłącznie na zwierzętach.  

Jak suplementować Reishi? I kiedy warto po niego sięgnąć? 

Wpisując kod BIOWEN20 otrzymujesz 20% rabatu na WSZYSTKIE produkty marki Biowen. Kliknij tutaj

Reishi lub inaczej – lakownica żółtawa, działanie ma wszechstronne i jak widać, warto sięgać po te grzyby zwłaszcza w celu wsparcia organizmu, zanim zdąży rozwinąć się choroba. Suplementacja Reishi nie jest trudna. W końcu nie trzeba go spożywać w postaci grzyba, a dobrze jest sięgnąć po sproszkowane ekstrakty. Wtedy możemy z niewielkiej ilości gotowego ekstraktu wyciągnąć jak najwięcej. Na rynku są dostępne różnego rodzaju produkty z Reishi i to jak je spożywać, w dużej mierze zależy od zaleceń producenta. Na przykład grzyb Reishi Biowen, który posiada wysoką standaryzację i stężenie substancji aktywnych, wystarczy wziąć raz dziennie. 

Na co zwracać uwagę przy zakupie grzybów Reishi?

Jeśli chcemy zakupić grzyb nieśmiertelności w postaci suplementu diety to powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • standaryzacja produktu – na opakowaniu powinien być podany DER ekstraktu oraz stężenie procentowe substancji aktywnych, czyli polisacharydów oraz beta-glukanów. Najkorzystniejsze proporcje to ok 40% polisacharydów, w tym 30% beta-glukanów;
  • część grzyba, z którego został uzyskany produkt – najlepiej, gdy jest to ekstrakt z owocników grzyba Reishi;
  • dodatki – najlepszy produkt to taki, który ma czysty skład – bez zbędnych sztucznych dodatków jak aromaty, barwniki, przeciwzbrylacze. Może zawierać naturalne dodatki wzmacniające jego działanie – np. ekstrakt z pieprzu czarnego;
  • ekonomiczność i stosunek ceny do ilości – skoncentrowany produkt, który wystarcza na dłuższy czas stosowania i taki, którego nie trzeba brać w dużych ilościach to oszczędność;
  • otoczka kapsułki – zwłaszcza wtedy, gdy odżywiasz się roślinnie, zwróć uwagę na to, z czego jest otoczka kapsułki suplementu i wybierz te przyjazne dla wegan i wegetarian;
  • opakowanie – może to najmniej istotny element dla wielu osób, ale odpowiednie opakowanie jest ważne. Dobrze, gdy to nie zwykły plastik, a na przykład zaciemnione szkło – będzie bezpiecznie dla produktu oraz ekologiczniej.

Wszystkie te wymagania spełnia na przykład produkt zawierający standaryzowane ekstrakty grzybów Reishi Biowen. Czysty skład, wysoki wskaźnik DER i ekologiczne opakowanie, a sam suplement wystarcza na aż 90 dni stosowania!

Przeciwwskazania do suplementacji Reishi 

Chociaż grzyb Reishi jest zupełnie naturalny i często uznawany jest za bezpieczny to warto mieć na uwadze niektóre obostrzenia w jego stosowaniu. Czy istnieją dla grzybów Reishi przeciwwskazania? Oczywiście!

Przede wszystkim uważać powinny osoby, które przyjmują leki, w tym leki ratujące życie czy takie stosowane podczas terapii nowotworowych. Reishi mogą wejść z nimi w interakcję. Jeśli chcemy połączyć leki z suplementacją Reishi, to potrzebna jest konsultacja lekarska. Powstrzymać się od spożywania Reishi powinny także kobiety w ciąży i karmiące, dzieci oraz osoby, które w ostatnim czasie przeszły zabiegi chirurgiczne różnego rodzaju.

Możliwe skutki uboczne stosowania Reishi 

U niektórych osób stosujących grzyb Reishi mogą wystąpić przykre skutki uboczne, zwłaszcza gdy spożywają one ich duże ilości. Do najpopularniejszych nieprzyjemnych skutków należą: biegunka, wymioty lub reakcje alergiczne, takie jak wysypka. Wtedy należy przerwać stosowanie Reishi lub znacząco zmniejszyć ilość spożywanego suplementu.

P.S

Przy okazji testowania nowych suplementów będę sprawdzał markę Hempking

Udało mi się wynegocjować kolejny rabat dla czytelników, tym razem na kod terapianowoczesna20, który daje aż 20% rabatu

hempking.eu

Bibliografia

1. Badanie wpływu reisji na raka jajnika: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21887458/

2. Badanie wpływu reishi na raka piersi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15489214/ 

3. Badanie nad wpływem reishi w chorobach nowotworowych: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27045603/ 

4. Inne badania nad reishi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34197853/

5. Badanie nad hipoglikemicznym działaniem reishi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/#ch9_sec9

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x